Hoe ARD en ZDF in een soort van “Fernsehen der DDR” veranderde…..

Dat de Duitse publieke omroepen de conservatieven een doorn in het oog zijn, dat was echt niets nieuws. Al in de jaren 1960 probeerde Konrad Adenauer een staatszender op te richten als tegenwicht voor de, in zijn ogen, veel te linkse WDR en de nog linksere NDR. Daarom moest er maar een tweede net komen met de spannende naam “Deutschlandfernsehen” Deze zender zou dan wel uitzenden wat Adenauer en zijn CDU wilde horen. Jammer voor hem zag het Hooggerechtshof er een gevaar voor de meningsvrijheid in en het “Deutschlandfernsehen” verdween in de prullenmand. In 1963 kwam er wel het ZDF maar die was veel pluriformer dan de zender van Adenauer ooit zou zijn geweest. Absolute controle op de media is er nooit geweest in de Bondsrepubliek. Ook de Bayrischer Rundfunk, een zender die door velen als spreekbuis van de CSU wordt gezien, was nog steeds redelijk objectief. Sinds dat prominente CSU politici in de soap “Dahoam ist dahoam” meedoen kan men daar wel nu wel vraagtekens bij stellen.

Ook bij de objectiviteit van ARD en ZDF mag men nu serieuze vraagtekens stellen. Het commentaar van Anja Reschke over vluchtelingenhaat komt niet uit de lucht vallen. Sinds dat op 30 september de directies van ARD en ZDF door Merkel op het Kanzleramt in Berlijn zijn geroepen valt het toch op dat de publieken steeds vaker positief over immigratie verslag doen en tegengeluid zoveel mogelijk vermeden wordt. Volgens de presentator Claus Kleber van het heute-journal is de Duitse media nog steeds hartstikke objectief en worden zaken van beide kanten belicht. Oh ja? Even een flashback naar de afgelopen zomer toen de opiniemakers van ARD en ZDF in koor huilden dat Merkel en Schäuble het zo goed voor hadden met de Grieken. Of de Grieken eens niet zo ondankbaar wilden doen. Ook de commerciële nieuwszenders n-tv en N24 deden niet beter. Ook zij huilden verongelijkt met de regering in Berlijn mee. Dan vindt men het gek dat veel Duitsers uitwijken naar CNN of Russia Today voor hun nieuws. Vooral in Oost-Duitsland is Russia Today vrij populair en het begrip voor Poetin neemt daar toe.

Ook in de vluchtelingencrisis is de Duitse media weinig objectief. Toen gisteren de Denen de grenzen naar Duitsland tijdelijk sloten en steekproefsgewijs paspoorten gingen controleren was de woede groot. Wat dachten die Denen wel? In de media begon meteen een armoedige hetze tegen alle Scandinavische landen want daar lieten de regeringen zich leiden door extreemrechtse sentimenten. Nu is het waar dat in Noorwegen en Finland er partijen aan de macht zijn die wat rechtser zijn. Maar de bewering dat heel Scandinavië xenofoob en rechtsextreem geworden is, dat is natuurlijk niet waar. De vraag of Zweden wel zoveel vluchtelingen aankan,  die vraag hoor je niet bij ARD en ZDF. Wel zien de Duitsers het einde van Schengen in gevaar. Dat zo’n einde dan door de Duitse regering wordt veroorzaakt ook dat zegt men er liever ook niet bij.

Ook in eigen land worden tegenstanders van asielzoekerscentra en critici op het asielbeleid steevast als racisten afgeschilderd. Worden deze tegenstanders wel eens uitgenodigd bij Günter Jauch of Markus Lanz dan zit er gegarandeerd een vijandig publiek tegenover hen. In satirische programma’s zoals de heuteshow en Extra 3 worden aanhangers van het AfD en de CSU steevast als dom en racistisch afgeschilderd. Vluchtelingen en immigranten zijn degene die Duitsland groot maken dat is het mantra waarmee ARD en ZDF de kijker de godganse dag om de oren slaat. Maar de harde realiteit kun je niet verhullen. Dat is niet eerlijk naar de kijker toe. Vooral als die kijker je een Servicetoeslag van € 253 betaalt heeft. Dan mag de kijker verwachten dat ALLE feiten worden benoemd dus ook de vele vechtpartijen en verkrachtingen in AZC’s. Ook de aanrandingen in Keulen, Hamburg en Stuttgart moeten benoemd en besproken worden. De Duitse publieke omroep die twee 24 uurs nieuwszenders bezit (Phoenix en Tagesschau 24) moet toch in staat een gedegen onderzoek te doen. Nee, het blad Focus bracht dit nieuws naar buiten en het was RTL dat de zaak nader onderzocht. De publieken waren nog bezig te bedenken welke positieve spin ze er aan konden geven. Die spin was makkelijk gevonden. Iedereen die claimt dat dit vluchtelingen waren is een racist. Het volgens de NDR verslaggever Andreas Hilmer een overdreven hetze van racisten. Dat er ook zakelijk wordt gediscussieerd dat weet men bij de ARD weer eens te verzwijgen.

Het feit dat vrijheid van meningsuiting wordt verward met racistisch gejoel dat geeft te denken. ARD en ZDF glijden naar het niveau “Fernsehen der DDR” maar waar de inwoners van de DDR ervoor konden kiezen naar West-Duitse zenders te kijken is dat nu een luxe die de meesten niet hebben. De Oostenrijkse en Zwitserse publieken zijn van de kabel verdwenen en in een land waar de meesten geen of nauwelijks vreemde talen beheersen zijn CNN en Sky News geen optie. ARD en ZDF bewijzen de Duitse democratie geen dienst maar zij doen dat uit eigen beweging. Dus Brussel kan niet ingrijpen wat eigenlijk zeer nodig zou zijn.

Plaats een reactie